Skovård

Grundtips

Impregnera skorna. Putsa med skokräm. Använd skohorn. Torka alltid skor i rumsemperatur, undvik element och dylikt.

Allmänna råd

Skinnskor är gjorda av hud och blir huden torr så spricker den.
Håll skorna rena och putsade.
Använd alltid skohorn, då håller bakkappan längre och blir inte uttänjd.
Knyt upp och lossa skosnören, spännen och kardborrband innan skon tas av.
Undvik att trampa ner skons bakkappa, eftersom det ökar risken för att skon går sönder.
Använd skoblock så håller skon formen bäst.
Låt gärna skor vila 24 timmar efter en dags användning. Då kan fukten torka ur och skon återhämtar sig. Alla människor avger ca 5cl fotsvett per dag.
Blöta skor torkas i rumstemperatur för att undvika att de helt torkar ur och spricker.

Rengöring

Borsta bort smuts, tvätta skorna med lädertvål vid behov. Blöt inte skorna för mycket, använd en fuktig trasa. En gammal tandborte kan användas för att komma åt vid kanten på sulan.

Skinnskor

Använd skokräm av rätt nyans på skinnskor. Stryk på ett jämt lager och låt skokrämen torka ett par minuter. Putsa därefter med trasa eller borste. Ge skon extra glans genom att efterputsa med en gammal nylonstrumpa.
Grova skinnskor/-kängor mår bra av att fettas in och därefter putsas med skokräm.

Mockaskor

Var försiktig, mocka är ett känsligt material. Använd mockaborste. En fläck kan suddas bort med ett borstens gummidel (ett vanligt radergummi går också bra!). Efter rengörningen, använd mockaspray för att fräscha upp skon.

Nubuckskor

Nubuck är ett något känsligare material. För impregnering av nubuck använd impregneringsspray. Notera att nyansen blir mörkare om nubuck fettas in.

Syntetskor

Syntetskor ska inte impregneras, det behövs inte. Det är heller inte säkert att materialet tål kemiska preparat.

Saltfläckar

När det uppstår saltfläckar/-ränder på skorna, använd en trasa eller svamp och arbeta in vanligt vatten med ett par droppar citron i. Alternativt använd specialmedel för saltfläckar. Massera skinnet försiktigt uppifrån ovanlädret ned mot sulan.
Torka skorna i rumstemperatur när fläcken avlägsnats. Efterbehandla med skokräm och impregnering. Saltfläckar som inte tas bort torkar ut skinnet och skorna spricker.

Säsongsförvaring

Se till att skorna är rena, insmorda och uppspända med skoblock så håller de sig i form och skick. Använd stövelhängare, den förhindrar att stövlarna ligger och veckas.